Kyllä sitä pieni hetki meni kun mietin että mistä mie kirjoittaisin ensimmäiseksi. Halusin aloittaa simppelisti ja meinasinkin kirjoittaa ihan peruspullasta, mutta sitten mieli kaartuikin piirakan puoleen.

 

Eli tässä on hyvä piirakan ohje:

 

Omenapiirakka

 

3 dl sokeria

3 munaa

1½ dl maitoa

150 g voita

4½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

 

Mittaa kaikki raaka-aineet valmiiksi ja muistathan että huoneenlämpöiset kananmunat vaahdottuvat paljon paremmin kuin jääkaappikylmät.

 

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe.

Kiehauta maito ja voi. (Varovasti ettei vain maito pala pohjasta).

Yhdistä maito-voiseos munasokerivaahtoon pienimmällä teholla vatkaten.

Sihtaa vehnäjauho-leivinjauheseos joukkoon ja voit käyttää sähkövatkaimella pienintä vaihdetta saadaksesi taikinasta tasaisen.

Kaada taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Laita päälle omenoita oman maun mukaan.. Itselläni menee aika monta. :) Ja tämä on myös aivan loistava pohja raparperillekin. Päälle voi ripotella kanelisokeria.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

 

Ja olen muuntanut tämän samaisen reseptin sellaiseksi että nostatusaineena voidaan käyttää ruokasoodaa. Ja näin infona sitten kirjoitan että 1 tl soodaa = 2 tl leivinjauhetta. Jos halutaan käyttää soodaa nostatukseen niin se tarvitsee jotain hapanta kuten piimää tai kermaa esimerkiksi.

 

Omenapiirakka

 

3 dl sokeria

3 munaa

2 dl vispikermaa

150 g voita

5 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

 

Tästä reseptistä suoriudutaan samalla tavalla kuin yläpuolella olevasta paitsi että sooda ei sekoiteta jauhojen joukkoon vaan se sekoitetaan kerma-voiseokseen. Eli munasokerivaahto, sinne kerma-voi-soodaseos ja viimeisenä lisätään vehnäjauhot. Omenat/raparperit ja kanelisokerit päälle. Paistetaan siinä 200 asteessa ja sen 20 minuuttia.

 

Soodallahan on paha tapa maistua leivonnaisista läpi, mutta omaksi yllätyksekseni jouduin toteamaan että se ei maistu ainakaan tällä ohjeella ja että minun mielestäni tämä soodalla nostatettu vei ehkäpä voiton kun vertaa tuohon leivinjauheella nostatettuun.. Voihan se kyllä olla sekin syynä hyvään makuun että maito vaihdettiin kermaan.

 

Monesti on tullut tutkittuakin sellaisia reseptejä tuolta "oman mummon ajoilta". Monissa leivonnaisissa ja kekseissä on käytetty kermaa ja nostatuksessa on sitten käytössä ollut sooda. Ehkä ne mummot vaan tiesivät mikä on hyvää. Kermaa, voita ja sokeria säästelemättä.